Mit jelentenek a kutya eledel csomagolásán található kifejezések, összetevők?

Mit jelentenek a kutya eledel csomagolásán található kifejezések, összetevők?

A legtöbb kutyatulajdonos nem tudja értelmezni a kutyaeledel csomagolásán szereplő kifejezéseket és összetevők listáját. Sok esetben még meg sem fordítják a táp csomagolását, hogy megtudják, mi is van valójában a termékben. Cikkünk célja, hogy megvilágítsuk ezeknek a kifejezéseknek a jelentését és segítsünk eligazodni a rengeteg eledelmárka és típus között. 

A kutya mint húsevő 

A kutya a farkas leszármazottja, és noha több ezer éve háziasították, fő tápláléka továbbra is a hús. Legyen szó házi kosztról, BARF etetésről vagy iparilag előállított kutyatápokról, fontos, hogy figyelembe vegyük a kutya fizikai adottságait és azt, hogy milyen tápanyagokból tudja a legjobban előállítani az energiát. Akármilyen etetési módot is választasz, lényeges, hogy kutyádnak elegendő és megfelelő minőségű tápanyagokat biztosíts. Ajánlott olyan kutyatápot választanod, amely összetételében hasonlít a kutya ősi zsákmányállataira. Különösen fontos, hogy hús alapú ételeket válassz, mivel a kutya szervezete az állati eredetű fehérjéket tudja a leghatékonyabban felhasználni. Az otthoni főzés is jó választás lehet, ha rendelkezel az idővel és energiával. Ebben az esetben fontos, hogy a kutya ne a vacsoraasztal maradékát kapja, mivel emésztőrendszere jelentősen eltér az emberétől. Nehéz lehet jó minőségű, természetes alapanyagokból készült ételt előállítani otthon, és figyelni kell a megfelelő arányokra (húsok, zöldségek, gyümölcsök). A kutyatáplálás egyik hatékony módja az iparilag előállított tápok használata. Ha valaki jó minőségű tápot választ (száraz vagy nedves/konzerv), időt, pénzt és energiát takarít meg, miközben kiegyensúlyozott és teljes értékű tápanyagokat biztosít kutyájának. Az iparilag előállított eledel csomagolása fontos információkat tartalmaz, ezért mindig fordítsd meg a tasakot, vagy keresd fel az interneten a termék részletes adatait.



A kutyaeledelek megkülönböztetése víztartalom és összetevők alapján:



Víztartalom szerint:

  • Száraztápok: legfeljebb 12% nedvességtartalom,

  •  Félnedves tápok: kolbászok, puha falatok,

  • Nedves tápok: tasakos eledelek, konzervek, több mint 72% nedvességtartalom.

Összetevők szerint:

  • Teljes értékű tápok,

  • Kiegészítő termékek,

  • Diétás (állatorvosi) tápok,

  • Speciális igényeknek megfelelő tápok – pl. kitten, senior, fajtatápok, vegetáriánus, holisztikus stb.

Száraz és nedves kutyatápok összetétele hasonló, de az előállítási folyamatuk eltérő.

Mit jelent a „teljes értékű kutyaeledel”?

  • A „teljesértékű és kiegyensúlyozott táp” feliratú iparilag előállított eledel minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire egy átlagos igényű kutya szüksége lehet. Ez vonatkozik más állatok tápjaira is, például macskára.

  • Amennyiben egy macskaeledelen is ezt a feliratot látod, tudhatod, hogy további vitamin-kiegészítésre nincs szükség.

  • Azok a tápok, amelyeken ez a felirat nem található, jellemzően kiegészítő eledelek. Ezek mellé további tápanyag-kiegészítés szükséges a hiánybetegségek megelőzése érdekében.

  • A kiegészítő eledelek nem tartalmaznak minden szükséges fehérjét, vitamint és ásványi anyagot, így tartós etetésük (pl. jutalomfalatként) nem ajánlott. Ha túlzásba visszük a jutalomfalatok etetését, kedvenceink később visszautasíthatják a teljes értékű eledeleket, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.


Az Európai Unióban az állateledelek előállítását szigorú szabályozások irányítják, amelyek biztosítják a termékek minőségét és biztonságosságát. Az állateledelek összetevői általában megegyeznek azokkal, amelyeket az emberi élelmiszerekben is használnak, bár gyakran olyan állati testrészeket is felhasználnak, amelyek az emberi fogyasztás szempontjából kevésbé kívánatosak, de a kisállatok számára ízletesek. A takarmánytörvény meghatározza azokat az állati testrészeket is, amelyek nem használhatóak fel az állateledel gyártásban, így például a szőr, toll, csőr vagy lábvég nem kerül be a kutyaeledelbe.



Az összetevők listája a csomagoláson az alapanyagok sorát tartalmazza, amelyekből az adott tápot előállították. A gyártónak az összetevőket azok mennyiségi sorrendjében kell feltüntetnie, ami segít megkülönböztetni a különböző minőségű tápokat, például a prémium és szuper prémium kutyatápokat.



Adalékanyagok általában olyan vitaminokat és mikroelemeket tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az állatok egészségének fenntartásához. Fontos azonban, hogy teljes értékű táp etetése mellett ne adjunk kedvencünknek felesleges vitamint, mivel ez túladagoláshoz és egészségkárosodáshoz vezethet.



A garantált analízis, vagyis az analitikai összetevők azt mutatják, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján milyen összetevők találhatóak a termékben, mint például a nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost és nyershamu. Ezek az értékek nem a termék minőségét jelzik, hanem az összetevők mennyiségét. A szénhidrát tartalmat gyakran nem jelölik a tápokon, mivel ez nem kötelező, de a fent említett összetevők arányainak összeadásával és 100-ból való kivonásával meghatározható.
 

A kutyatápokkal kapcsolatos szótár segít megérteni a csomagoláson található kifejezéseket:



Nyersfehérje (Nyersprotein): Ez a Kjeldahl-módszerrel kimutatható összes nitrogén-tartalmú anyag, ideértve a valódi fehérjéket, aminosavakat, peptideket, nukleinsavakat, nukleotidokat, savamidokat és egyéb nitrogén-tartalmú anyagokat. Fontos megjegyezni, hogy ez az érték nem ad információt az esszenciális- és aminosavak arányáról, sem az emészthető fehérje mennyiségéről és emészthetőségéről, vagy annak biológiai értékéről.



Nyerszsír: A takarmányban található olajok és zsírok aránya.



Nyersrost: Az emészthetetlen, vagy alig emészthető anyagok, mint cellulóz, lignin, hemicellulóz, pektin stb., összessége. Bár a húsevők számára kevéssé emészthetőek, fontos prebiotikumok lehetnek. A csomagoláson feltüntetett alacsony százalékos érték megtévesztő lehet, hiszen a minimális szükséglet 2%.



Nyershamu: A tápban található el nem éghető ásványi anyagok összessége. Ezek az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az állat egészséges működéséhez.



További fontos fogalmak:



Magas hústartalom: Fontos tudni, hogy a fehérje forrása mennyire hasznosul az állat számára. A magas hústartalmú tápok jobban hasznosulnak, mivel az eledelben található hús eredetű fehérje könnyebben válik energiává a kutyák szervezetében.



Hidrolizált fehérje: A fehérje molekulákat kisebb egységekre, peptidekre bontják. Ez az „előemésztett” fehérje allergiás kutyák számára is alkalmas lehet, mivel nem vált ki immunválaszt.



Dehidradált húsok/fehérjék: Különleges eljárással a hús nedvességtartalmát kivonják, így a benne lévő tápanyagok és ásványi anyagok koncentrálódnak.



Lisztek, pelyhek: Ezek a száraz kutyatápok összetevői. Az összetevőket száraz (liszt) formában keverik össze, így például a húsliszt húsból készül, csak szárított formában.



Rizs: Sok hipoallergén táp fő összetevője a rizs, mivel ez az egyik legjobb szénhidrátforrás az állatok számára. A gabonák iránti félelmek ellenére a rizs jól emészthető és tápláló.



Tokoferol: Ez egy természetes összetevő, amely megóvja a tápban lévő zsírokat az oxidációtól, vagyis az avasodástól. Jó tudni, hogy az E-vitamin is a tokoferolok családjába tartozik, ezért fontos szerepet tölt be az állateledelek tartósításában.



Vágóhídi melléktermékek: Ehető, tiszta szövetek, amelyek nem tartalmazzák a húst. Ide tartoznak például a tüdő, lép, vese, máj, agy, csontok, vér és zsírszövet, valamint a gyomor-bélcsatorna, miután azt megtisztították tartalmától.



Baromfi eredetű melléktermék: A baromfik feje, lábai és megtisztított zsigerei (csőr, toll és lábvégek nélkül).



Prebiotikumként szolgáló összetevők:



Mannán-oligoszacharid (MOS): Élesztőből származó szénhidrát.



Frukto-oligszacharid (FOS): Növényi eredetű szénhidrát.



Inulin: Növények gyökereiben található élelmi rost.



Ízületi funkciók megőrzésére és javítására szolgáló összetevők:



Kondroitin-szulfát: Az ízületi porcok egyik fő összetevője, javítja azok fizikai teherbírását.



Glükozamin-szulfát: Széles körben előforduló szénhidrát, amely az ízületi sérülések és funkciók javítására szolgál.



Kollagén: A csontok rugalmasságáért felelős fehérje, nagy mennyiségben megtalálható a porcokban is.



Egyéb jótékony hatású összetevők:



EPA, DHA: Az omega-3 zsírsavak részei, melyeket leggyakrabban tengeri halakból vonnak ki. Jótékony hatásai között szerepel a szív- és érrendszer, szőr és bőr egészsége, az idegrendszer fejlődése és működése, az ízületi gyulladások kezelése és az immunrendszer erősítése.



Kálium-klorid: A kálium egy könnyen hasznosítható vegyülete, amely nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez.



Figyelj oda a táp összetevőire és a napi etetési mennyiségre, hiszen ezek fontos információkat tartalmaznak az eledel minőségéről és tápértékéről. Ha kevés táp elegendő a kutyádnak, az jelzi, hogy az eledel magas tápértéke miatt, elsősorban húst tartalmaz.